2011. 03. 17.
Tiltakozás a József Attila-díj kapcsán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöksége tiltakozik az ellen, ahogy 2011-ben a József Attila-díjak odaítélése megtörtént. 

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (NEFMI) anélkül változtatott a díj odaítélésének módján, hogy egyeztetett volna a szakmai szervezetekkel, holott azok 2010 október 20-án kelt levelükben erre kérték a kulturális kormányzatot (Tárgyalást kezdeményeznek az írószervezetek a kulturális kormányzattal).

Sérelmezzük, hogy a NEFMI 2011. február 3-ai felkérőlevelében nem nevezte meg azokat a szervezeteket, akiktől kurátort delegáltatni szándékozott. Ez ellentétben áll a korábbi gyakorlattal, amikor a mindenkori kuratóriumi ülésen a szervezetek kijelölték maguk közt a következő évi ülés megszervezőjét, mely meghívta a többi szervezetet, így a jelölés lebonyolítása az írószervezetek irányítása alatt állt, decentralizált, demokratikus módon.

Kifogásoljuk, hogy a NEFMI felkérőlevele szerint a József Attila-díjazottak kiválasztására a korábbi évek gyakorlatától eltérő módon úgy került volna sor, hogy a felkért kuratórium 26 személyt jelöl, akik közül a minisztérium önállóan 13-at kiválaszt. Ezzel a jelölőszervezetek delegáltjai nem értettek egyet, így a kuratóriumi ülésen csak 13 főt jelöltek.

Tiltakozásunkat kiváltotta, hogy a NEFMI figyelmen kívül hagyta a szakmai kuratórium által a fentiekben is képviselt egységes álláspontot, és hozzányúlt a jelöltek köréhez, amikor négy főt kihúzott, és újakra cserélt.

Különösen megdöbbentő volt a JAK-tagok által felterjesztett Pollágh Péter törlése a díjazandók névsorából, mivel ő azok egyike, akik a legtöbb szavazatot kapták a szakmai kuratóriumtól, így a legnagyobb szakmai konszenzust is figyelmen kívül hagyta a minisztérium.

Természetesen joga van a minisztériumnak megvétóznia a kuratórium döntését. Ám korábban nem jellemezte a művészeti középdíjak odaítélését az, hogy a politika ekkora beleszólást kért volna magának. Ez előbb-utóbb a díj hitelvesztéséhez is vezethet. A szakmai szervezetek kompetenciájának ilyen mértékű megkérdőjelezése egy nem demokratikus folyamat elindulását jelzi, mely ellen a JAK elnöksége ezúton is tiltakozik.

József Attila Kör Irodalmi Egyesület
elnökség
Budapest, 2011. március 16.

Kommentek:


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés